<< zpět


Ramínko 12. SS-Panzer-Division "Hitlerjugend"
12. SS-Panzerdivision „Hitlerjugend“ byla německá obrněná divize Waffen -SS během druhé světové války. Většina jeho mladších vojáků pocházela z členů Hitlerjugend , zatímco nadřízení poddůstojníci a důstojníci byli z jiných divizí Waffen-SS.

Divize spáchala několik válečných zločinů na cestě do a během prvních bitev spojeneckého vylodění v Normandii, včetně masakrů v Ascq a Normandii a několika masakrů, žhářství a znásilnění ve městech Plomion, Tavaux, Bouillon, Godinne, Hun, Rivere , Warnant a Namur. Poprvé viděli akci 7. června 1944 jako součást německých obranných operací u Caen a utrpělo velké ztráty během bitvy o Falaise Pocket.

V prosinci 1944 byla divize nasazena proti americké armádě v ofenzívě v Ardenách . Po neúspěchu operace, který se stal známým jako bitva v Ardenách, byla divize poslána do Maďarska, aby se zúčastnila bojů v okolí Budapešti. Divize nakonec ustoupila do Rakouska a 8. května 1945 se vzdala 7. americké armádě. Po válce bylo několik členů divize, včetně jejího velitele Kurta Meyera, odsouzeno za válečné zločiny.


Ramínko 12. SS-Panzer-Division "Hitlerjugend"

 

 

TOPlist