popis granátu
> Hlavní stránka
> popis granátu
> jiné granáty

Granát se používal házením proti zpevněné ploše, která rozbije láhev. Chlorid titaničitý se po rozbytí láhve spojí s chloridem vápenatým, dojde k chemické reakci při které vzniká kouřový mrak jedovatého plynu chlóru.

Granát se sestává z hruškovité, skleněné vnější láhve, podobné velké elektrické žárovce, téměř naplněné hnědou kapalinou. Uvnitř je dlouhá trubička naplněná jasnou kapalinou; obě jsou zavíčkované sirno-sádrovým tmelem.

Vnější láhev je hruškovitá skleněná baňka, 63 mm v průměru v nejširším bodě, 80 mm na výšku. Tato láhev obsahuje 275 gramů chloridu titaničitého.

Vnitřní skleněná trubice je 94 mm dlouhá a 18 mm v průměru, podobá se zkumavce s uzavřeným hořejškem; váha je 28 gramů. Hořejšek má nepatrné rameno které spočívá na gumovitém plastovém uzávěru; tento uzávěr přiléhá na vnitřní straně límce vnější láhve. Ampule obsahuje asi 34 gramů 27% chloridu vápenatého.

Kouř produkovaný hydrolýzou chlorid titaničitý. Chlorid vápníku poskytuje vodu k reakci s chloridem titaničitým a produkuje okamžitý kouřový mrak na poušti nebo v neaktivních plochách, kde nízká vlhkost by způsobila pomalou reakci.





 

 

TOPlist