<< zpět


Most - Souš - Německý Einmannbunker
> našel jsem bunkr
> získal jsem bunkr
> technický popis bunkru

Einmannbunker - bunkr pro jednoho. LUFTSCHUTZ – SPLITTERSCHUTZZELLE (TZV. EINMANNBUNKER)
Německý pozorovací zvon tzv. Einmannbunker ze sbírek Válečného muzea Sudety byl vyroben firmou Dywidag (Dyckerhoff & Widmann Karlsruhe) v Drážďanech. Jedná se o typ Dywidag, který patří mezi nejčastější typy pozorovacích zvonů na území bývalé župy Sudety (Sudetengau). Tento typ se prakticky nevyskytuje na okupovaných územích a jeho výskyt je tak omezen hlavně na území bývalé Třetí říše a Protektorátu Čechy a Morava. Vyroben byl mezi lety 1941–1945.
Jedná se o válcovitý odlitek z hutněného betonu, dvojitě armované dráty o tloušťce 5 mm, a sice zvnějšku svařovanou ocelovou síťovinou s okem 20x20 cm a zevnitř síťovinou s okem 5x5 cm. Kopule zvonu je ve tvaru komolého jehlanu, betonové dveře na dvou ocelových pantech. Zvon má pozorovací průzory. Pozorovací zvon pochází ze Souše a muzeum jej získalo darem od Stavby silnic.
Hlavní funkcí pozorovacích zvonů bylo zajistit bezpečí pozorovatelům, kteří v případě leteckého útoku monitorovali účinky bombardování a zaznamenávali i případná místa s výskytem nevybuchlých pum či sloužili jako protipožární hlídky. Samotný pozorovací zvon také mohl sloužit i jako provizorní úkryt pro čtyři osoby. Dalším účelem bylo poskytnout bezpečnou pozorovatelnu pro členy železniční policie (Bahnschutzpolizei) či závodní stáže (Werkschutz) při střežení železničních a továrních objektů vyklizených v případě leteckého útoku. V případě těchto pozorovacích zvonů se zřejmě se jedná o vůbec první masově využitou prefabrikovanou pevnostní stavbu v Evropě. Pozorovací zvon byl projektován jako protistřepinová ochrana, a to hlavně proti střepinám které vznikaly při protiletadlové palbě, přímému či blízkému dopadu letecké pumy však odolat nedokázal.
Díky vysokému průmyslovému a dopravnímu potencionálu Mostecka pro Třetí říši, bylo riziko leteckého bombardování vysoké. Zvláště nově vybudovaná rafinérie pro výrobu syntetického paliva v Záluží (STW-Sudetenländische Treibstoffwerke) byla pro spojenecké letectvo lákavým cílem. To se posléze na jaře 1944 i potvrdilo, a na tento podnik bylo do konce války podniknuto skoro na dvě desítky leteckých útoků. Proto byla na Mostecku vybudována nejen silná protiletadlová postavení, ale v areálu STW i v jeho přímém okolí značný počet protiletadlových krytů. Společně s budováním protiletadlových krytů byl v důležitých průmyslových a dopravních centech rozmístěn velký počet pozorovacích zvonů. Bohužel do dnešní doby se na původních místech prakticky nedochovaly. V případě náletu na chemičku nemohl strážný opustit stanoviště. Jelikož při bombardování a současné palbě protiletadlových flaků padalo z nebe spousta železa, schovávali se strážní v takovýchto malých bunkrech. Internetové stránky bunkrů pro jednoho:
http://www.fortifikace.net/ii_sv_v_luftschutz_splitterschutzelle.html
http://www.luftschutz-bunker.de
http://www.blackjacks.ic.cz/einmannbunkery.html
http://dbase.ropiky.net/dbase.php?all=nerop
http://kafelanka.wz.cz/mista-pozorovatelna2.html
http://www.12move.de/home/bunker-bs/bunker12.htm


 

 

TOPlist